Docent/Coach: Meike van den Akker
Data: maandag 28 augustus, 4, 11, 18, 25 september 2017
Tijden: 18:30u-21:00u
Locatie: Grote Wittenburgerstraat 9B, Amsterdam
Prijs: € 260,- . Voor studenten en alumni van Studio Selma Susanna € 225,- .
Status: er is nog plek
Aanmelden: mail naar info@treeagency.nl t.a.v. Tessel Beek

Over de docent
Meike van den Akker (1978) studeerde in 2000 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem als theaterdocent. Ze volgde daarna vele internationale workshops en masterclasses in poppenspel en objecttheater. Ze werkte de afgelopen maanden bij de Nederlandse Opera en Ballet en volgt momenteel een opleiding als keramist aan de SBB in Gouda. Ook gaf ze dit jaar toneelles aan kinderen en werkt ze als beeldend kunstenaar. Meike heeft nauwe contacten met theatermakers, poppenspelers, muzikanten, keramisten en beeldend kunstenaars. Voor meer informatie:  www.meikevandenakker.n

Wat is Bunraku en waar komt het vandaan?
Lessen zijn gebaseerd op de aloude Japanse poppenspeltechniek Bunraku. Een kunstvorm die in Japan erg bekend is, waarbij drie spelers de pop manipuleren. Poppenspelers zijn in het zwart gekleed. Om met zijn drieen een pop te bespelen, is het noodzakelijk om samen te kunnen spelen. We zullen veel oefeningen doen waar gemeenschappelijke adem en beweging centraal staan.

Waarom vind ik het interessant?
Op dit moment sta ik in Rigoletto, een opera bij Nationale Opera en Ballet als poppenspeler waar deze techniek wordt toegepast en waarbij ik vele mogelijkheden zie om dit uit te bouwen en te vertalen naar het huidige theaterveld.

Hieronder de trailer:

 

Daarnaast is samenspel cruciaal, het is een ensemble- pop, je leert veel over ritme, overbeweging, samen ademen.

Wat gaan wij ermee doen?
We gebruiken een afgeleide variant van de bunraku- pop, deze heeft stokken aan voeten, handen, rug en hoofd om te kunnen manipulereren. Aan de hand van verschillende thema’s per les, wil ik deze techniek onderzoeken en eigen maken. Daarnaast wordt in de lessen ook de basis- technieken van poppenspel meegenomen, waarbij met 1 bespeler wordt gewerkt en een kleinere pop. .

Les 1:       Kennismaking met Van den Akker en haar poppenspel

Theorie techniek Bunraku en japanse bewegings- oefeningen.

Les 2:       Poppenspel (bunraku) en muziek

Les 3:       Poppenspel (bunraku) en object

Les 4:       Poppenspel (bunraku) en tekst

Les 5:       Poppenspel (bunraku) en bespeler/ manipulator