Bert Wagenaar van Kreveld is afgestudeerd aan Theateropleiding Selma Susanna in 2005.

Geboren in Leeuwarden in 1968, groeide op in Schotland en Groningen. Hij studeerde in december 2005 af aan Theateropleiding Selma Susanna (ST+M). Vanaf 1988 zat hij twee jaar op de toneelschool van Amsterdam en speelde daarna verscheidene rollen voor de camera zoals de rol van Robert in de onderscheiden NCRV-drama serie ‘Zomer van ’45’. In 1995 behaalde hij het doctoraal Spaans aan de Universiteit van Amsterdam.

Als dichter heeft hij ook enkele publicaties op zijn naam staan, onder andere in Vrij Nederland in 1986/1987. In het seizoen 2005-2006 maakt hij met zijn solo ‘Hoogspanning’ deel uit van de tournee van x3 Kleinkunst door Nederland. In juni 2005 speelde hij deze solo ook in het Spaans in Spanje in Bilbao op het internationale theaterfestival ACT’05.

Van 2006 tot 2008 tourde hij met de solo ‘Planeet Bert’ door Nederland en in 2007 regisseerde hij van ‘Op Hoop van Zegen’ van Herman Heijermans bij theatergroep ‘O’.

In 2007 en 2008 maakte hij twee locatievoorstellingen voor de Kunstmanifestatie in Dronten van XL de Ateliers samen met Elsbeth Vernout en Paulien Adriana. ‘Voorland’ over het opkomende water in een ondergelopen container en ‘Inslapen’ nachtelijke thriller in 10 gestapelde containers. In mei en juni 2008 speelde hij Oberon en God in ‘KICK’ , in de Backer en Rueb Fabriek in Breda.

Voor het HOLLAND FESTIVAL in juni 2008 werkte hij mee aan ‘Monstruos y Prodigios’ van het Mexicaanse gezelschap ‘Teatro de ciertos de habitantes’.

Sinds 2008 organiseert hij NIEUW WERK, een avond waar professionele theatermakers van verschillende disciplines elkaar ontmoeten door het werk waar ze mee bezig zijn te laten zien. Vanaf 2009 zal deze avond worden georganiseerd in Podium Westerdok, de eigen thuisbasis van Book Bert Theaterprodukties en van Dame Jeanne, het theateriniatief van zijn compagnon Anna Rottier.

In 2010 en 2011 speelde hij samen met Opera-zangeres Carla Regina in ‘In Viaggio’ in verschillende theaters en festivals in Nederland. Hij schreef hiervoor ook de teksten.

In januari 2012 maakte en speelde Bert samen met collega Anna Rottier ‘Tenminste Houdbaar Tot’, waar een echtpaar het publiek uitnodigde bij een diner om hen getuige te laten zijn van hun op hande zijnde scheiding.

Sinds 1992 is Bert ook werkzaam als rollenspelacteur. Rechercheurs, politiechefs, ambulancebroeders, en onder meer medewerkers van Greenpeace en de Eden hotelketen, hebben hun vaardigheden kunnen oefenen in met Bert nagespeelde situaties.

Daarnaast verzorgt hij allerlei theatrale acts op maat voor bedrijven en congressen, waarbij hij zich specialiseert in verborgen theater.

Bert wordt regelematig gevraagd festivals of congressen te presenteren of theatraal vorm te geven. De fysieke ervaring van het publiek van begin tot eid, van ingang tot uitgang, staat hierbij centraal. Publiek dat elkaar leert kennen door de lunch voor elkaar te serveren of een gezamelijke lied ten gehore brengen zijn twee concrete voorbeelden.

Toekomst: In het najaar van 2013 vinden zullen er weer een aantal avonden Nieuw Werk georganiseerd worden.

Een belangrijk doel van Nieuw Werk is om nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren en daarmee ook voorstellingen waar verschillende theaterdisciplines met elkaar samenwerken.

De ruimte van Podium Westerdok zal gebruikt worden om die nieuwe voorstellingen verder te ontwikkelen. Try-outs te houden en presentaties van de voortgang van een project. De expertise van de andere kunstenaars van Broedplaats Westerdok zal waar mogelijk worden ingezet om de voorstellingen te verrijken.

Vanuit Podium Westerdok kunnen wij de andere kunstenaars van Broedplaats Westerdok ondersteunen in het presenteren en naar buiten brengen van hun werk. Dit kan per project, maar eventueel ook in de vorm van een workshop. Daarnaast kan ik met mijn kennis van het Spaans andere leden van de Broedplaats ondersteunen met het onderhouden van internationale contacten.

Meer informatie: www.bookbert.com.